Luxaflex nieuwste innovatie gemaakt van gerecycled oceaanplastic

De nieuwste innovatie van Luxaflex, Greenscreen® Sea-Tex™,  is ’s-werelds eerste zonweringsweefsel gemaakt van gerecycled

oceaanplastic. Oceaanstromen concentreren het plastic afval in vijf gigantische maalstromen. Jaarlijks komt daar tussen de

4 en 12 miljoen ton plastic afval bij. Het voorkomen en opruimen van deze rommel is een van de grootste huidige milieu-uitdagingen.

 

Greenscreen® Sea-Tex™ garen is gemaakt van afval dat het zeeleven ernstig beschadigt. Het afval wordt door de Waterkeeper Alliance verzameld. Dat is een internationale organisatie met 300 afdelingen in 35 landen die strand schoonmaakacties organiseren. Bijna 100% van dit verzamelde plastic kan worden gebruikt om er Greenscreen® Sea-Tex™ garen van te spinnen.  Moederbedrijf Hunter Douglas organiseert binnen het eigen ‘U-Turn’-programma schoonmaakacties met het eigen personeel. Greenscreen® Sea-Tex™  is pvc-vrij en recyclebaar. 

Ter inschatting: voor een project van 1.000 rolgordijnen (met gemiddelde grootte van 3,5 m2) wordt in totaal 438 kg teruggewonnen oceaanplastic hergebruikt.

 

Greenscreen® Sea-Tex™  wordt voor 50% geweven van FLX®-garen. In een speciaal proces wordt door verhitting uit tientallen plastic draden een garen gesponnen. Dit garen heeft een textiele uitstraling, is uv-bestendig en brandwerend. Dit product is zeer geschikt voor projectmatig gebruik.